cresterea melcilor
cresterea melcilorcresterea melcilorcresterea melcilor
cresterea melcilor
  
 
Proprietaţi alimentare
Melcul in alimentaţie
Oligoelemente
Aminoacizi
Elemente minerale
Comparaţii cu alte alimente
Compoziţia cărnii de melc
Compoziţia acizilor grasi
 
Gastronomia
Melcul: o delicatesă gastro- nomică
Reţete cu melci de dimensiuni mari
Reţete cu melci mediteraneeni
Reţete franceze
 
 
 

Retete cu melci de dimensiuni mari

Gustări reci

Ingrediente:
120 g de melci congelaţi, ulei de măsline, pesmet, 1 căţel de usturoi, o crenguţă de rosmarin, piper, sare, suc de lămâie şi coaja răzuită, 60 g unt, o mână de pătrunjel tocat, 10-12 felii de pâine prăjită.

Preparare:
decongelaţi melcii şi lăsaţi să prindă gust în pâine, pesmet, ulei, piper, sare, coaja de lămâie, usturoi pisat, şi rosmarin, cel puţin o oră. Bateţi untul cu câteva picături de lămâie şi pătrunjelul tocat. Tăiaţi mărunt melcii şi adăugaţi-le la unt. Această compoziţie o întindeţi pe pâine prăjită, ţineţi la rece până în momentul servirii.



inceputul paginii

Frigărui de melci cu burta

Ingrediente:
72 de melci mari, fierţi, 12 beţişoare de lemn, 25-30 felioare de burtă unse cu usturoi, 48 de frunze de salvie, 200 g de pesmet, 2 căţei de usturoi şi câteva frunze de pătrunjel tocate mărunt, o lingură de ulei de măsline un pic de vin alb sec, sare şi piper după gusl.

Preparare:
înfăşuraţi fiecare melc într-o frunză de salvie, apoi răsuciţi în jurul ei jumătate felie de burtă pe care le înfigeţi apoi în ţepuşe. Treceţi frigăruile prin compoziţia făcută din pesmet, ulei, usturoi şi pătrunjel, adăugaţi sare şi piper. Aşezaţi frigăruile într-un vas termorezistent uns cu unt şi daţi la cuptor încălzit la 180-200 grade pentru circa 5-6 minute, la jumătatea timpului, stropiţi cu un pic de vin alb sec.

inceputul paginii

Cockteil de melci

Ingrediente:
100 de melci - Pentru cockteil: 1 salata verde, maioneză făcută din 3 oua, 4 linguri de ketchup de roşii, 1 pahar de coniac bun, câteva picături de sos Tabasco şi sare după gust.

Preparare:
amestecaţi într-o supieră sau o salatieră mare totul, fară salată şi melci, până ce obţineţi un sos roşiatic destul de consistent. Spălaţi bine salata şi tăiaţi-o în felii subţiri, juliene. Scoateţi din cochilie melcii şi păstraţi 6 care vor servi ca garnitură, amestecaţi cu sosul. Puneţi în farfurii frunze de salată frumos aşezate în jurul sosului împreună cu melcii. Ornaţi cu feli de lămâie si puneţi în mijloc melcii şi cochilia.

inceputul paginii

Melci "a la Gorgonzola"

Ingrediente:
6 duzine de melci, 100 g unt, 3 gălbenuşuri de ou, 250 g brânză gorgonzola, nucşoară, pătrunjel tocat fin.

Preparare:
amestecaţi într-un vas untul şi brânza gorgonzola, bateţi până ce obţineţi o cremă, adăugaţi gălbenuşul de ou şi un pic de nucşoară amestecând bine. Introduceţi în cochilii moluştele deja fierte limp de 2 ore şi gata de gătit şi umpleţi cu pasta pregătită, apăsând bine. Introduceţi în cuptor în vase termorezistente pentru câteva minute, ornaţi cu pătrunjel, servite calde în vase speciale cu orificii.

inceputul paginii

Supa de ciuperci şi melci

Ingrediente:
500 g de ciuperci de pădure, 500 g melci, 50 g ulei de măsline, 50 g unt, 50 g făină , 40 g pătrunjel tocat, 2 căţei de usturoi, jumătatea unei cepe, 4 dl de supă de legume, 1 pahar de vin alb, sare, piper.

Preparare:
tăiaţi felii pe lung ciupercile şi melcii, fierţi înainte timp de 120 minute, căliţi în unt şi ulei, îndepărtaţi usturoiul când esle auriu, prăjiţi şi melcii câteva minute şi adăugaţi ciupercile. Săraţi, piperaţi, adăugaţi făina şi vinul. Lăsaţi să scadă şi adăugaţi apoi supa de legume, lăsaţi la fiert 30 minute şi adăugaţi la sfârşii pătrunjelul.

inceputul paginii

Piept de pui umplut cu melci

Ingrediente:
3 piepţi de pui de mărime medie, 200 g de sparanghel. 150 g melci fierţi, 2 ouă, 1 lingura de pătrunjel tocai, 1 ceapa, 20 g uni, 1 pahar vin roşu, sare, piper.

Preparare:
bateţi pieptul de pui până obţineţi două forme dreptunghiulare, săraţi, piperaţi şi presăraţi cu pătrunjel şi ceapă tocaie. Luaţi melcii care i-aţi fiert după reţeta de bază şi sparanghelul fiert şi faceţi o pastă cu ouăle şi făina; cu această compoziţie umpleţi pieptul de pui, legaţi-le strâns cu aţă de bucătărie şi puneţi ia copt ia foc încet, stropind cu vin. Coacerea va fi gata într-o oră când carnea va fi rumenită. Puneţi pieptul de pui feliat pe un platou şi vărsaţi deasupra sosul de la cuptor.

inceputul paginii

Macaroane cu melci "a la Diavola"

Ingrediente:
60 de melci, 600 g macaroane. 3 căţei de usturoi, jumătate ardei iute, un pahar de vin alb sec, 500 g roşii coapte, sare şi jumătate pahar ulei de măsline.

Preparare:
Fierbeţi şi curăţaţi bine moluştele tăind de o parte intestinele, într-o tigaie puneţi uleiul şi usturoiul pisat la prăjit, când usturoiul devine auriu adăugaţi ardeiul iute şi usturoiul pisat adăugaţi vinul, deoarece sare folosiţi un capac. Când vinul va fi evaporai adăugaţi roşiile şi melcii, amestecaţi, săraţi şi fiţi atenţi ca sosul să nu se lipească de fundul tigâii. De o parte puneţi la fiert o oală mare, când apa fierbe puneţi sarea şi macaroanele fierte "al dente" strecuraţi şi continuaţi fierberea în tigaia unde este sosul amestecând până când se absoarbe sosul. Când aranjaţi în vasul de servit puneţi melcii la vedere ca o garnitură. Serviţi cald.

inceputul paginii

Ragu de melci

Ingrediente:
400 g tăiţei, 150 g melci fierţi, 1 ceapă mijlocie, 1 căţel de usturoi, 1 pahar de vin alb sec, 500 g roşii proaspete, pătrunjel, ulei de măsline, ardei iute, sare.

Preparare:
prăjiţi uleiul şi ceapa, şi usturoiul mărunţit, tăiaţi melcii decongelaţi şi puneţi Ia marinat, adăugaţi vinul şi lăsaţi să fiarbă la foc viu, tăiaţi roşiile şi vărsaţi-le pe melci adăugând pătrunjel tocat, ardei iute şi sare timp de 30 de minute.

inceputul paginii

Coltunasi cu melci

Ingrediente:
1 kg de melci, vin alb sec, 3 ouă, 100 g de parmezan ras, 1 lingură de smântână, 100 g unt, 3 căţei de usturoi, pătrunjel, sare, piper, nucşoară, supă, aluat pentru colţunaşi.

Preparare:
fierbeţi melcii timp de 2 ore, strecuraţi melcii după fierbere şi tocaţii mărunt adăugaţi pesmet şi amestecaţi până obţineţi o pastă omogenă, lăsaţi la rece apoi încorporaţi ouăle şi parmezanul şi smântână. Amestecaţi bine totul, puneţi sare şi piper, adăugaţi pesmet dacă compoziţia nu e consistentă. Pregătiţi aluatul pentru colţunaşi şi distriubuiţi umplutura preparată. Spălaţi şi tocaţi o mână de pătrunjel, adăugaţi căţeii de usturoi, puneţi tot untul şi o linguriţă de sare. Fierbeţi colţunaşii în apă sărată. într-o tigaie puneţi untul şi pătrunjelul la prăjit, răsturnaţi colţunaşii care au fost fierţi şi strecuraţi, amestecaţi până când este absorbit bine sosul. Serviţi cald cu parmezan răzuit.

inceputul paginii

Melci "a la Milanese"

Ingrediente:
48 de melci curăţaţi, 70 g unt, oţet, ulei de măsline, 4 anşoa, o mână

de pătrunjel, usturoi, seminţe de mărar, făină albă, 1 ceapă, vin alb sec, nucşoară, sare şi piper.

Preparare:
spălaţi în apă melcii, puneţii într-un vas cu apă, sare grunjoasa şi un pic de oţet, lasaţi-lc timp de 1 oră, amestecaţi din când în când ca să iasă spuma. Spălaţi-i din nou cu grijă, puneţi-i din nou în apă şi oţet până când nu vor mai scoate spumă; atunci îi spălaţi cu apa şi puneţi la fiert cu apă sărată şi oţel şi fierbeţi timp de 10 minute. Extrageţi melcii din cochilie şi îndepărtaţi partea închisă la culoare. Spălaţi şi tocaţi ceapa şi pătrunjelul. Puneţi pe foc un vas cu 2 linguri de ulei şi unt, adăugaţi un căţel de usturoi pisat la prăjit, apoi ii înlăturaţi, adăugaţi pătrunjelul, anşoa şi câteva seminţe de mărar. Puneţi la prăjit, adăugaţi făină şi puneţi în vas melcii vărsând deasupra un pahar de vin alb, puţină sare, piper şi un pic de nucşoară. Puneţi la copt timp de 1 oră amestecând des. Serviţi cald.

inceputul paginii

Mămăligă cu melci şi spanac

Ingrediente:
2
kg de melci, I kg de mălai, 1,5 kg spanac, 100 g unt, 2 linguri de ulei de măsline, un căţel de usturoi, sare, 100 g de parmezan răzuit.

Preparare:
fierbeţi şi curăţaţi bine melcii. Faceţi o mămăligă tare. într-un vas puneţi untul, usturoiul şi uleiul. Când uleiul prinde culoare puneţi melcii şi îndepărtaţi usturoiul amestecaţi şi condimentaţi. între timp fierbeţi spanacul şi adugaţi-1 la melci. Amestecaţi bine şi puneţi-le împreună cu melcii. La masă serviţi mămăliga caldă pe un platou. împreună cu o porţie de melci şi spanac. într-o farfurie se va servi la masă brânza la cerere.

inceputul paginii

Melci "a la Bergamasca"

Ingrediente:
2 kg de melci, 300 g de ciuperci, 100 g unt, 2 linguri de ulei de măsline, 3 crenguţe de haşma, 1 pahar de vin alb sec, jumătate linguriţă de rosmarin uscat, 1 linguriţă de piper, sare.

Preparare:
curăţaţi şi fierbeţi bine melcii ca "un consomme". într-un vas puneţi la topit untul şi 2 linguri de ulei adăugaţi ciupercile curăţate şi tăiate ca pentru tocat, puneţi-le la fiert până când scade, adăugaţi haşma tocate când sunt bine rumenite adăugaţi şi melcii, puneţi capacul şi lăsaţi câteva minute. Apoi adăugaţi vinul alb şi fierbeţi la foc viu fără capac, adăugaţi smântână când scade mai amestecaţi o dată şi stingeţi focul. Răsturnaţi melcii pe un platou şi condimentaţi cu piper rosmarin şi busuioc bine mărunţite. Se sărează înainte de stingerea focului. Serviţi cu plăcere.

inceputul paginii

Colţunaşi cu melci în sos de pătrunjel

Ingrediente:
48 de melci vii, 100 g amestec de ciuperci, 200 g de brânză de vaci, 50 g de unt, tarlion, anason, scorţişoară, sare şi piper, un căţel de usturoi, 40 g ulei de măsline, 200 g făină, 1 ou, oţet, 100 g de pătrunjel, 10 g de ceapă verde, 25 g de haşma, 100 g de supă de legume, 1 litru de vin alb, 1 praz, 1 ţelinâ, 1 creanga de cimbru.

Preparare:
puneţi ia purgaţie melcii cel puţin patru zile apoi ii puneţi la fiert 5 minute, strecuraţi, extrageţi din cochilie, îndepărtaţi partea intestinală şi fierbeţi 2 ore la foc încet. După fierbere puneţi la răcit. Tocaţi melcii şi amestecaţi împreună cu brânza şi ierburile aromatice. Pentru colţunaşi: cu pasta obţinută faceţi colţunaşi după ce aţi fâcut aluatul în mod tradiţional şi l-aţi întins subţire.

Pentru sosul de pătrunjel curăţaţi pătrunjelul şi haşma, puneţi la răcit pe gheaţă. într-un mixer puneţi toate ingredientele fără ulei şi amestecaţi până când compoziţia este omogenă, adăugaţi ulei până emulsioncază. încălziţi sosul pentru a fi gata de servire.

Trageţi în tigaie ciupercile, uleiul şi usturoiul. Fierbeţi colţunaşi în apa sărată, strecuraţi şi puneţi-i în tigaie impreună cu untul şi un pic de apă de la fiert; prezentare. Serviţi preparatul cald şi colţunaşii ornând deasupra cu ciupercile mărunţite.

inceputul paginii

Melci cu ciuperci proaspete

Ingrediente:
2 kg de melci, 300 g de ciuperci, 50 g de unt, 20 g pătrunjel tocat, 20 g de ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, sare, piper.

Preparare:
puneţi la fiert melcii în apa sărată. îndepărtaţi cochilia, curăţaţi şi tăiaţi felii. Curăţaţi bine ciupercile având grijă să lăsaţi pălăriile întregi, tăind piciorul în teii subţiri şi daţi la tigaie cu ulei şi usturoi. Rumeniţi, adăugaţi melcii, adăugaţi cu sare şi piper şi pătrunjel; umpleţi pălăriuţele de ciuperci cu aceasta compoziţie, puneţi deasupra un pic de unt, condimentaţi cu usturoi şi pătrunjel, daţi la cuptor şi serviţi calde.

inceputul paginii

Prepeliţe cu umplutură de melci

Ingrediente:
6 prepeliţe, 24 de melci, 4 gălbenuşuri de ou. 3 linguri de carne tocată de vitei, jumătate lingură de hasmatuchi tocat, jumate lingură de tarhon tocat, sare şi piper, o lingură de coniac.

Preparare:
tocaţi carnea de melc şi amestecaţi cu carne de viţel, gălbenuşuri, condimente şi coniac. Umpleţi cu aceasta compoziţie prepeliţele fără picioare, prăjiţi-le în unt timp de 10 minute, înlăturaţi prepeliţele, tăiaţi-le în jumătate iar sucul rămas serviţi-l ca sos alături de cartofi şi castraveţi.

inceputul paginii

Melci pane

Ingrediente:
72 melci fierţi. 150 g unt, ulei de măsline, 3 ouă, făină, pesmet, un fir de haşma, 2 lămâi, sare şi piper.

Preparare:
lăsaţi la răcit melcii în fiertura lor apoi extragerii din cochilie într-o farfurie bateţi un ou cu sare şi piper, treceţi melcii prin făină apoi prin ou şi pesmet acoperind bine. Tocaţi haşma, treceţi prin unt, pe foc adăugând o lingura de ulei, adăugaţi melci şi rumeniţi pe toate părţile răsucind-ui cu furculiţa cu atenţie pentru a nu strica crusta. Când sunt gata puneţi-i pe platouri speciale cu mici orificii sau pe un platou ornat cu felii de lămâi.

inceputul paginii

Pastravi umpluţi cu melci

Ingrediente:
2
păstrăvi, 3 oua, 1 lingura de făină, 200 g de cartofi. 200 g de spanac, 150 g melci fierţi, 1 ceapa, ardei iute, usturoi, rosmarin, dafin, sare, ulei de măsline.

Preparare:
curăţaţi şi fierbeţi melci în multa apa. Desfaceţi şi curăţaţi păstrăvul desfacand pielea către masa şi adăugaţi sare. De o parte faceţi un amestec de ceapa, usturoi, boia, dafin şi rosmarin şi adăugaţi pe foc melcii fierţi şi curăţaţi.

Tocaţi cartofii şi spanacul pe care le-aţi fiert înainte, uniţi totul cu melci, adăugaţi 2 oua şi făină pana ce rezulte o compoziţie omogena cu care umpleţi păstrăvul. Puneţi păstrăvul umplut într-o folie de copt, legali strâns şi puneţi la fiert în apa timp de 15 minute. Când este gala fierberea puneţi la raci 24 de ore.
După ce aţi taiat-o felii puneţi păstrăvul umplut pe o farfurie de servicu şi serviţi la masa.

inceputul paginii

 
  © 2006 Grato Invest srl - Bvd Iuliu Maniu nr 6, cam. 305, Deva - jud Hunedoara - Tel: 0742-015100 / Fax 0254-224032  
grafica: szek.net